Ako by mohlo vyzerať cestovanie v budúcnosti? Bude to niečo ako z iného sveta a vedecko-fantastických filmov, alebo sa spôsoby dopravy až tak veľmi nezmenia od súčasných?

Už po stáročia sa ľudia radi zamýšľali a predstavovali si, ako bude vyzerať život v budúcnosti. Niektoré z ich predpovedí sa splnili, iné nie a ďalšie boli prekvapivo blízko k realite. S dnešnými technológiami nie sme až tak ďaleko k ďalšiemu vývinu v doprave. Už dávno sa po Zemi premávajú rýchlovlaky – síce len v Japonsku, Francúzsku a iných krajinách, no čoskoro sa môžu rozšíriť do celého sveta, ako je to so všetkým. Pravdou však je, že kým sa nové vyspelé formy transportu dostanú do všetkých kútov sveta, vo vyspelých krajinách už budú naplno fungovať sofistikovanejšie systémy, ako tomu bolo doteraz.

Cestovanie loďou kedysi

Čoraz viac sa hovorí o ekoturizme, čo sa všeobecne definuje ako cestovanie s ohľadom na životné prostredie a miestnych obyvateľov. Predkladá nám úplne nový pohľad na budúcnosť cestovania, pretože tá sa väčšinou spája s technologickým pokrokom. Stále viac ľudí ale vníma budúcnosť v mene ohľaduplnosti a starostlivosti o životné prostredie, čo je svojím spôsobom veľmi dobrá správa. 

Japonský rýchlovlak

S cestovaním v budúcnosti sa spájajú vynálezy, akým je aj Hyperloop – vysokorýchlostný transportný systém navrhnutý Elonom Muskom. Prvotný návrh bol predstavený v roku 2013 a v roku 2016 sa uskutočnila prvá skúšobná jazda. Zaujímavé je to, že sa skoro dostal aj k nám sa Slovensko. Plány na vybudovanie hyperloopu v okolí Bratislavy sa mali uskutočniť do roku 2020, zatiaľ sa však nič také nestalo. Je však dobré, že sa takéto inovatívne nápady šíria po všetkých krajinách.

Vo všeobecnosti to zatiaľ vyzerá tak, že cestovanie v budúcnosti sa zamerá na ekológiu, rýchly spôsob dopravy a na energiu z využiteľných zdrojov. Čo sa týka cestovania do vesmíru, to sa bude vykonávať skôr v rámci rekreácie.